driftbuien dreumes
Mama &zo

Hoe ga je om met de driftbuien van je kind?

Driftbuien komen altijd ongelegen!

Jep, je ziet het goed. De peuterpuberteit is begonnen. We zitten er momenteel midden in en dat betekent dat James een vroege vogel is want eigenlijk is hij nog 5 maanden een èchte dreumes.
Mijn nichtje beweert dat de dreumesdriftbuien niks zijn vergeleken met die van een peuter dus ik houd me schrap voor wat me nog allemaal te wachten staat.

Zo’n driftbui komt eigenlijk nooit gelegen. Het gebeurt net voordat je weg moet of je bent al helemaal kapot van een lange werkdag. Het vergt wat organisatie om alles op rolletjes te laten lopen maar soms gaat iets nou eenmaal anders dan gebruikelijk. James schiet dan in de weerstand, vooral als hij zijn zin niet krijgt wordt de kans verdrievoudigd op een driftbui.

Hoe ontstaat zijn driftbui?

Schreeuwen, slaan, schoppen, banken, krijsen alles komt aanbod bij een goede dreumes driftbui! Boos, verdriet, onbegrip zijn emoties die er vaak toe doen. Maar hoe ga je hier eigenlijk mee om?

Meestal vloeit een driftbui voort als James zijn zin niet krijgt en dit kan om alles gaan. Ik moet eten koken en heb geen tijd om ondertussen ook nog te puzzelen, is ook wel echt belachelijk natuurlijk, of hij wil perse nog een koekje terwijl mama het eigenlijk wel genoeg vindt en tja, dan begint het..

Hoe ga je om met de driftbuien van je kind?

Iedere emotie komt aanbod en het is soms best lastig om hiermee om te gaan. Iedereen heeft vast en zeker een andere aanpak en hierin kan je eigenlijk niet fout of goed reageren. Althans, je doet het als ouder altijd met de beste bedoelingen voor je kind.

Als James een totaal onredelijke driftbui krijgt omdat hij zijn zin niet krijgt dan probeer ik hem uit te leggen waarom het niet mag, geef ik een alternatief en als dat niet werkt en hij in zijn driftbui blijft hangen dan benoem ik zijn emotie. Als hij bijvoorbeeld vooral boos is dan vertel ik hem dat hij boos mag zijn en dat hij altijd naar mama mag komen als hij mij nodig heeft. Ik blijf uiteraard wel in de buurt en ik zorg ervoor dat hij zich niet kan bezeren.

In de meest gevallen ebt het na een tijdje weer weg en dan vertel ik hem heel kort wat er is gebeurd en leg ik hem uit dat het niet erg is om boos, verdrietig of bang te zijn en dat hij die emoties mag voelen. Heel kort, want het blijft natuurlijk een dreumes!
Als hij in de driftbui blijft hangen, wat af en toe gebeurt dan probeer ik hem wat af te leiden. Hierdoor komt hij sneller uit zijn driftbui en kunnen we verder spelen.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie omgaan met de driftbuien van je kind? Laat het vooral even weten!

(Visited 201 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.