de ziekte van crohn
De ziekte van crohn &zo

Hoe een chronische ziekte je leven kan veranderen!

Ik had vrienden genoeg.

Het is alweer bijna zes jaar geleden dat bij mij de ziekte van Crohn werd gediagnostiseerd. Ik zat destijds op een sportopleiding en was zeer bewust van mijn lichaam. Ik zorgde hier dan ook goed voor. Ik was iedere dag bezig met sport en spel op school en daarnaast zat ik op voetbal en deed ik fitness.

Ik ben nooit fan geweest van school maar ik hield van sporten. Ik wilde hier later sowieso iets mee gaan doen. Zwemlerares of tennistrainster leek mij geweldig.

Op de basisschool en middelbare school had ik een toptijd. Ik had veel vrienden en lag redelijk populair in de groep. Het was in ieder geval altijd gezellig en dat lag mede aan mijn spontaniteit.

Ik was niet bang om iemand aan te spreken en een praatje te maken. Ik hield van mensen maar ik liet niet direct het achterste van mijn tong zien. Ik had het liever over een ander dan over mezelf. Wellicht kon ik degene helpen met iets en pas als ik je echt vertrouwde, vertelde ik weleens iets.

Vrienden, die had ik genoeg. We gingen vaak opstap of bij elkaar ‘chillen’ zoals dat nu heet. Ik was serieus in alles waar ik mee bezig was, in de klas was ik braaf en lette ik op wat er gezegd werd maar in de pauzes of na schooltijd, maakte ik graag een lolletje met mijn vrienden.

Lonneke was Lonneke niet meer.

Ik leek net een gezonde, normale, gezellige puber! Toen de ziekte van Crohn bij mij werd geconstateerd, was ik genoodzaakt om met mijn opleiding te stoppen. Ik baalde daar enorm van want ik had, zoals altijd, mijn toekomst al helemaal uitgestippeld. Ik wist precies wat ik wilde en ik was op de goede weg!

Ik werd steeds zieker en zieker, kon op een gegeven moment niet meer lopen en heb uiteindelijk een jaar lang in een rolstoel gezeten. Wie wil er nou ‘chillen’ met iemand die in een rolstoel zit? Ik was 25 kilo aangekomen door alle medicijnen en moest vaak (lees, heel vaak) naar het toilet.

Lonneke was Lonneke niet meer. Ik schaamde mezelf en hield het contact af. Ik zag mijn vrienden zijn minder vaak tot het moment dat ik nooit meer afsprak.

Het is mijn eigen schuld geweest.

Het is mijn eigen schuld geweest. Ik had het contact best kunnen onderhouden maar ik zat in de puberteit, ik werd ziek en mijn hele leven stond op zijn kop. Als vrienden vragen stellen over hoe het met mij ging, dacht ik altijd dat het ze toch niks interesseerde. Wie zit er nou te wachten op al die ziekenhuisverhalen?

Ik ging de antwoordde invullen voor mensen. Ik had een oordeel klaar over mijn situatie en wat mensen daarvan vonden. Ik was veranderd en ik vulde in dat mensen de nieuwe Lonneke niet meer wilde kennen. Ik stond immers bekend om mijn humor en het altijd lachende en vrolijke meisje. Dit was ik nu niet meer. Ik was ziek, heel ziek.

Hoe een chronische ziekte je leven kan veranderen!

De ziekte van Crohn heeft mij veranderd. Als het ècht moet, zal ik op iemand afstappen om een praatje te maken maar ik doe het liever niet. Als we eenmaal in gesprek zijn en ik op mijn gemak ben, kom ik wat losser en na een tijdje komt vanzelf die gekke spontane Lonneke tevoorschijn. De helemaal onbevangen, onbezonnen, gek, zoals toen, in die goede tijd, wordt het niet meer. Een stukje spontaniteit ben ik zeker kwijtgeraakt door alles wat ik heb meegemaakt.

Sporten was altijd mijn uitlaatklep. Ik kon zijn wie ik het liefst wilde zijn. Mezelf. Nu ik dit niet meer kon doen, moest ik iets anders verzinnen. Uiteindelijk ben ik vijf jaar geleden deze blog gestart als nieuwe uitlaatklep. Het helpt mij om alles van mezelf af te schrijven.

Hoe een chronische ziekte je leven kan veranderen is bizar maar waar. Het is wat het is en hoewel ik hier vaak om heb getreurd ben ik nu trots op mijn situatie. Ik woon samen, zorg voor onze lieve James, heb steun familie en heb sinds kort vrijwilligerswerk waar ik enorm trots op ben!

Heeft jouw chronische ziekte je leven veranderd? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Laat het weten zodat we ervaringen kunnen uitdelen en elkaar kunnen helpen.

(Visited 692 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Joyce Valk 22 december 2015 om 07:18

    Kanjer! Geniet van de feestdagen en het allerbeste voor 2016.

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.