Het ritme van een peuter
Mama &zo

Het ritme van een peuter van twee!

Bijzonder om te zien hoe het proces van je kind verloopt.

Jeetje wat is er veel veranderd de afgelopen periode. Sowieso veranderd het ritme van een kind vaak als ik terugkijk naar de afgelopen twee jaar. Ik weet nog hoe radeloos ik af en toe was als de hele kamer vol lag met spuugdoekjes, slabbers, pampers en flesjes melk. Het is bijzonder om te zien hoe dat proces van je kind verloopt en hoe het stapje voor stapje gaat zijn zoals wij willen dat het in ons gezin gaat.

Ik heb al eerder artikelen geschreven over onze ervaring met een osteopaat. James had een tijd van slapeloze nachten waarbij wij ècht radeloos werden. We wilde alles voor hem doen maar niks bleek goed genoeg. Ik heb geen idee wat of hoe maar het heeft geholpen. Ik zal het in ieder geval aanraden mocht jij nu in een zelfde soort positie zijn.

Lees: Met je baby naar een osteopaat!

Het wordt makkelijker namate je kind ouder wordt.

James gaat steeds beter praten en hij begrijpt werkelijk alles wat wij zeggen. Dit geeft wat mij betreft het laatste zetje voor de rust en regelmaat in onze dag. Ik vond maar vind nog steeds dat het belangrijk is om een ritme in je dag te hebben. Op deze manier weet James precies waar hij aan toe is en verloopt het allemaal een stuk soepeler. Het ligt natuurlijk wel aan de omstandigheden want als James ziek is, klamp ik mezelf echt niet vast aan het ritme wat er altijd voor hem is.

Ik merk dat het een stuk gemakkelijker is namate je kind wat ouder wordt. In het begin mocht hij geen enkel slaapje overslaan en ging ik in de middag nergens naar toe omdat James perse in zijn bed moest slapen. Nu kan ik daar wat beter mee omgaan en laat ik de ’teugels’ soms wat losser. Het gaat dan niet perse zoals ik het graag heb als ik kijk naar zijn ritme maar dan hebben we wel een hele leuke dag gehad en dat is het mij meer dan waard.

Het werkt voor ieder kind anders!

Het hangt natuurlijk van meerdere factoren af en vooral wat voor je kind je hebt. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet perse te werken en daarom raad ik aan om vooral je eigen gevoel te volgen i.p.v alle adviezen die andere je geven, op te volgen. Filter zelf wat jij graag doet en wat bij je kind past. Het liefst wil ik iedere dag naar buiten met James, iets creatiefs doen zoals tekenen, knutselen of verven èn heb ik graag dat hij even zelf gaat spelen dus probeer ik hem daarin te stimuleren. Wat de ene keer beter lukt als de andere keer maar dat geeft niet..

De ochtend.

7:00 – James wordt wakker. Ik haal hem uit bed in zijn slaapzak en met zijn speen en knuffels gaan we beneden op de bank samen ‘wakker worden’. Netflix en Chill Nijntje kijken op de bank.

7:30 – Ik ga het ontbijt klaarmaken voor ons samen. James eet twee boterhammen met een beker melk en dit eten we samen op aan de eettafel. Ik stimuleer hem nu steeds vaker om daarna zijn eigen handen en gezicht te wassen met een washand. De overgebleven restjes poets ik bij hem af en dan kan hij spelen. Ik haal de vaatwasser leeg, rommel de keuken op en dan gaan de rolluiken omhoog.

8:00 – James en ik gaan naar zolder en terwijl hij op zolder speelt met zijn speelgoed doe ik de was opvouwen en een nieuwe erin. We gaan een verdieping omlaag zodat ik hem kan wassen en aankleden. Ik zorg dat zijn kamer er netjes uit ziet voordat we weer naar beneden gaan. Doe zijn raam open en dek zijn dekbed goed op en ga mezelf dan aankleden als hij ondertussen speelt.

9:30 – Meestal ben ik deze tijd wel beneden en heb ik de bovenverdieping precies zoals ik het wil. We gaan samen een boekje lezen of ik zet de deur open zodat we ook in de tuin kunnen zitten.

10:00 – James en ik gaan samen fruit eten en zingen het liedje, een appel & een peer en een Mandarijn. Eet maar fijn. Eet maar fijn. Daarna gaat hij zelf spelen, meestal met zijn auto’s want dat blijft favoriet.

De middag.

12:00 – Lunch tijd! James eet tussen de middag twee boterhammen met een beker melk. Nadat we hebben gegeten gaan wij meestal naar buiten. Als het mij lukt, een rondje naar het dorp om boodschappen te halen, naar de kinderboerderij of naar het park om de eendjes te voeren. Het verschilt of hij op zijn loopfiets gaat, met de wandelwagen of juist lopend.

13:30 – James heeft zijn middag slaapje nog hard nodig. Hij gaat in zijn ogen wrijven en non- stop gapen. Als wij op die dag iets hebben gepland dan kan hij soms het slaapje overslaan maar als wij gewoon thuis zijn, stop ik hem lekker in bed.

15:30 – In de meeste gevallen slaapt James twee uur. Ik haal hem uit bed in zijn slaapzak en met zijn knuffels gaan we beneden ‘bijkomen’ met Nijntje op de beeldbuis.

De avond.

17:30 – Etenstijd voor James. Meestal eten we gezamenlijk maar het komt ook weleens voor dat wij James op dat moment eten geven en wij pas eten nadat hij in bed ligt. Hierna blijven we lekker binnen. De televisie staat aan of we gaan samen spelen op de grond. Wederom met zijn auto’s!

18:30 – We lopen rond deze tijd naar boven. James wandelt op de eerste verdieping en speelt in zijn slaapkamer terwijl ik alles klaar maak voor de nacht. Ik doe de ramen en gordijnen dicht. Ik pak zijn slaapkleding, zet de douche aan en kleed hem daarna uit. We zijn nu bezig om hem te stimuleren zichzelf uit te kleden. Het lukt hem al vaak om zijn sloffen en sokken uit te krijgen. Als hij is uitgekleed loopt hij zelf naar de douche.

18:50 – James is klaar. Ik droog hem af in de douche, neem hem mee naar de commode waar ik zijn oren nog extra goed droogmaak etc. Ik smeer hem heerlijk in met een bodylotion en doe zijn pyjama aan. James slaapt nog steeds in een slaapzak. Ik merk dat hij dit nog erg prettig vindt dus dan laten we het zo!

19:00 – We lezen samen een boekje die hij uitkiest. Ik leg de kleding voor de dag erna klaar op zijn paddestoel krukje. Samen doen we het licht uit en zingend loop ik naar zijn bed. Ik leg hem in bed terwijl ik de avond de dag met hem doorneem en de andere avond een liedje voor hem zing. ‘Welterusten James, slaap lekker, tot morgen, dag dag!’

Het ritme van een peuter van twee!

Dit is het ritme van een peuter van twee! Ik ben benieuwd of jullie het ritme herkennen of totaal anders doen? Laat het weten in de comments.

(Visited 209 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.