De verschillen in de opvoeding van James
Persoonlijk

De verschillen in de opvoeding van James! – De papa van James

Dit artikel is geschreven door Merijn. De papa van James! 

Ieder gezin is anders.

Het is een cliché dat twee verschillende personen (in ons geval man en vrouw) soms anders denken over de opvoeding. Dat kan haast niet anders. Je bent als kind opgegroeid in een ander gezin waar andere regels golden en andere situaties voorkwamen.

Lonneke is bijvoorbeeld opgegroeid in een ondernemersfamilie. Hierdoor is ze zeer zelfstandig opgegroeid en mocht ze al vroeg haar eigen keuzes maken. Bij mij is dit zowat het tegenovergestelde. Ik ben namelijk enigs kind en mijn moeder had haar werk zo aangepast dat ze mij zo’n drie dagen in de week uit school kon halen. De overige twee dagen ging ik naar mijn tante die een gastouderopvang had.

Ik kon dan spelen met een stuk of vijf andere kinderen waar ook weer andere regels waren dan thuis. Je kijkt daarom soms anders tegen de dingen aan als je partner en hier kun je dan samen over sparren.

In de meeste dingen nu liggen we op èèn lijn. Dit komt vooral omdat we elkaars opvoeding respecteren en hier beide goede dingen uithalen die we willen overbrengen op James.

Dezelfde normen en waarden of juist niet!

James is echt een kleine mengelmoes van ons beide. Wij herkennen hem in ons, niet alleen qua uiterlijk maar ook zeker in zijn gedrag. Ik was zelf een rustig en makkelijk kind. Ik kon goed alleen spelen, was meegaand maar ook verlegen. Ik durfde niet snel iets te vragen aan een onbekende en als ik het durfde was dit altijd met tegenzin. Dit gevoel heb ik tot en met de middelbare school gehad en daarna heeft dit zichzelf opgelost.

Lonneke was juist heel uitbundig, stelde vragen aan iedereen en was absoluut niet verlegen. In een eerder artikel schreef zij dat dit door haar ziekte is veranderd. Dit is natuurlijk ontzettend jammer maar mede de reden dat we het belangrijk vinden dat James een goed sociaal leven krijgt.

Wij vinden het belangrijk om hem zoveel mogelijk te laten wennen aan andere kinderen. Juist omdat hij nu enigs kinds is, is het voor James goed om hem al af en toe buiten zijn neefjes en nichtjes om, met kinderen te laten spelen.
Het allerbelangrijkste is dat we hem mee willen geven dat hij niet verlegen hoeft te zijn omdat hij goed is, zoals hij is.

Lonneke vindt het vooral belangrijk dat James leert om later met twee woorden te spreken, een handje te geven, zwaaien of iemand begroeten. Juist omdat ik hier vroeger moeite mee had, vind ik het nu fijn dat James dit wèl leert. Natuurlijk mag een kind verlegen zijn maar het moet in ieder geval duidelijk zijn wat de bedoeling is.

Consequent zijn en blijven.

James heeft weleens een driftbui en ik vind het lastig om hiermee om te gaan. Ik heb dit stukje van Lonneke overgenomen. Ik geef hem de tijd om te huilen, uit te razen en rustig te worden en daarna zijn emotie te benoemen en wat er gebeurde waarom hij zo boos/verdrietig of bang was.

Ik heb er niet zoveel moeite mee als James op een stoel klimt waar hij vervolgens op gaat zitten maar ik begrijp dat Lonneke dit wel heeft omdat zij hem anders de hele dag van alle stoelen moet plukken. Soms zie ik het dan even door de vingers waardoor hij op een gegeven moment niet meer begrijpt of het nou wel of niet mag. Begrijpelijk. Ik ben dan niet consequent genoeg. Als hij dan zo lekker bezig is met spelen denk ik eerder ‘laat maar, komt wel goed’ terwijl ik weet dat Lonneke er bijvoorbeeld meteen iets van zou zeggen.

James is wel een door drammertje en een temperamentvol kind. Dit heeft hij overduidelijk van zijn moeder en het is dan ook belangrijk om hem consequent aan te pakken voordat hij stiekem zonder dat wij het door hebben, zijn eigen zin doordrijft!

Financiële bewustwording.

Ik ben vanaf kleins af aan op de hoogte dat je niet alles kunt krijgen wat je hartje begeert. En dat is maar goed ook, want zo werkt het in de meeste gevallen ook niet. Mijn moeder vertelde mij dat ik me ervan bewust moest zijn dat spullen geld kosten en dat je niet zomaar alles kunt kopen.

Als ik dan thuis op de bank zat kwam mijn moeder zo af en toe thuis met een verassing dat ze alsnog datgene had gekocht wat ik het liefst in de speelgoedwinkel wilde hebben. Het zou dan lijken alsof ik er extra dankbaar voor was omdat ik het speelgoed dus eigenlijk niet zou krijgen.

James is hier nog wat te jong voor maar het is soms onvermijdelijk. Hij wordt dan bijvoorbeeld ontzettend boos omdat hij een zak brood voor 5 seconden op de band bij de kassa moet leggen. Als hij vervolgens de zak weer terug krijgt is lacht hij vriendelijk, zwaait hij en is hij helemaal gelukkig.

Lonneke heeft vanuit haar opvoeding een extraatje gekregen toen ze 16 werd. Bij mij was dit niet het geval. Ik ging vroeg werken om zoveel mogelijk te sparen. Wij zetten nu wel iedere maand een bedrag op zij op de rekening van James. Hij hoeft dit niet te weten, pas als hij 18 is krijgt hij het te horen! Mits hij eerder deze blog leest 😉

De verschillen in de opvoeding van James!

Wij verschillen dus op bepaalde vlakken in de opvoeding van James. Gelukkig staan we nu nog niet voor hele ingewikkelde keuzes en gesprekken. Hij is nog maar een (bijna) peuter. Ik ben benieuwd hoe dit zich later gaat vervormen! De verschillen in de opvoeding van James zal blijven maar ik weet zeker dat als we blijven praten en goede argumenten hebben dat we samen op èèn lijn blijven zitten.

Hoe ervaren jullie dat? En hoe ga je ermee om als je niet op een lijn komt te zitten en niet overeenkomt met dat ene stukje opvoeding?

(Visited 177 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.