Colitis ulcerosa
Gastblogs

Chronische vermoeidheid bij Colitis Ulcerosa – Gastblog

Ik had (en heb soms nog) de neiging om alles maar tegelijk te doen, het liefst in een redelijk tempo want dan heb je het maar gehad nietwaar? Dan kun je daarna lekker uitrusten zou je denken. Ik dacht het dus niet. Energie opmaken die je niet hebt? Je geeft toch ook geen geld als dit niet op je bankrekening staat? Hierdoor kom je in de min. Zo is het met je energie ook. En helaas wordt er niet iedere maand een bak nieuwe energie gestort. Hier schrijf ik mijn ervaring over chronische vermoeidheid bij Colitis Ulcerosa. 

Chronische vermoeidheid bij Colitis Ulcerosa – Gastblog Tamar. 

Mijn goede dagen: 

Om maar te beginnen met het beste (hier kan ik namelijk iets meer over vertellen) ‘de goede dagen’.
Op een goede dag kan ik op mijn eigen tempo redelijk mijn ding doen. Dit wil zeggen met een schema wat ik (meestal) aan het begin van de week maak. Zo heb ik een overzicht met de activiteiten die ik heb en de dingen die ik moet doen. Ik plan rustmomenten in en probeer een activiteit af te wisselen met rust. Nu zullen er ongetwijfeld mensen denken: ‘Waarom zo’n schema?’

Nou.. Het is voor mij (en vooral voor mijn conditie) heel belangrijk om een bepaald ritme aan te houden. En op deze manier maak ik het visueel. Ik gebruik verschillende kleuren (i know..) die bepalen hoeveel energie deze activiteit kost. Op deze manier houd ik in de gaten dat ik niet meerdere vermoeiende activiteiten op één dag plan.
Zo zie ik ook wat ik de dagen erna heb.

Ik moet altijd redelijk houden met wat en wanneer ik iets doe. Als ik bijvoorbeeld een feestje heb, moet ik de dag zelf en de dag erna geen andere plannen hebben. Ook verdeel ik het studeren en het huishouden over de week, dus niet alles op dezelfde dag. En écht voldoende rust inplannen. Ik kan niet iedere dag vermoeiende activiteiten doen, helaas.
De vermoeidheid heeft niet alleen lichamelijk effect, maar ook geestelijk. Hierdoor kan ik me slecht concentreren en ben ik nogal vergeetachtig, geen lekkere combinatie als je wilt studeren.
Daarom kom ik regelmatig voor de keuze te staan wat ik wel en niet ga doen. Ik kan niet alles. En aangezien ik niet zo goed ben in keuzes maken, is dit nog wel eens lastig 😉 Toch leer je hierdoor prioriteiten te stellen en bewust(er) te leven.

Ook heel belangrijk: regelmaat. Ik zet doordeweeks een wekker, zodat ik niet iedere ochtend uit ga slapen. Ik kan als ik wil, heel veel en lang slapen. Wel ga ik iedere middag naar bed om goed te kunnen uitrusten, op de bank heb je toch meer afleiding.
Hetzelfde geldt voor de voeding: Ik probeer zo gezond mogelijk te eten op vaste tijden. Ik merk het gelijk als ik ongezonder ga eten, daar krijg ik last van en word dan extreem moe.

Sporten doe ik ook graag. Helaas sport ik niet meer zoveel als ik eerst deed. Ik houd van intensieve sporten zoals spinning en boksen, alleen is dit niet altijd haalbaar. Spinning doe ik al een hele tijd niet meer. Vermoeidheid heeft helaas wat meer effect op mijn lichaam dan ik had gedacht.
Ik bijvoorbeeld ook veel last van pijn- en onrustige benen. Wel ben ik ervan overtuigd dat in beweging blijven goed is voor lichaam en geest!

En last but nog least; mijn studie. Doordat ik niet meer fulltime kan werken/studeren ben ik gestopt met verpleegkunde. Daarom mijn overstap naar voedingsdeskundige. Dit geeft mij veel positieve energie! Zo ben ik toch bezig met mijn toekomst en komt dit me privé ook goed van pas. Hoe belangrijk de juiste voeding is voor mijn darmen ervaar ik steeds vaker.

Mijn slechte dagen 
Op deze dagen kan ik gewoon niet veel. Ik probeer wel dagelijkse dingen wat door te laten gaan, alleen dan op een heel laag tempo.
Het blijft lastig, de ene keer kan ik hier beter mee omgaan dan de andere keer. Ik probeer dan vooral naar mijn lichaam te luisteren (een hele opgave, maar oefening baart kunst).

Het is vooral lastig als deze extreme dagen, weken worden en het niet direct verklaarbaar is voor mezelf. Alles komt dan even op een laag pitje te staan en dat is soms moeilijk te accepteren.
Ik ben daarom ontzettend blij dat we een Netflix abonnement hebben, haha!
Netflix & Chill is dan ook heel toepasselijk deze dagen.

Iedereen heeft wel eens geld van zijn of haar spaarrekening af gehaald om toch dat ene truitje/broek, name it, te kunnen kopen. Zo doe ik dat ook af en toe met mijn energie. Het is wel de kunst om dan op een ander moment weer mijn rust te pakken en zo weer wat energie te sparen.

Fijne kerst allemaal!

Tamar.

(Visited 1.486 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.