Leven met Lon in een fotodagboek
Mama &zo

Baby wel of niet laten huilen?

In mijn eerste weken als moeder heb ik wat af gegoogled. Bijna alles wat James deed zocht ik op om te kijken of dat normaal was. Ik keek naar tips en tricks om bijvoorbeeld een baby te laten slapen, om zijn laatste flesje af te bouwen en waar je het beste mee kunt beginnen als het om voeding gaat. Baby wel of niet laten huilen?

Begrijp me niet verkeerd. Ik deed natuurlijk niet klakkeloos wat er op internet vermeld stond maar ik zocht het wel op, ging daar dan zelf over nadenken en maakte dan een besluit over hoe ik het wilde doen bij/met James.

De eerste paar weken had dat natuurlijk nog niet zoveel zin maar na de eerste maand gingen we al wel kijken hoe we James in zijn eigen bedje konden laten slapen. Ik vond het ontzettend gezellig dat hij langs ons lag maar ik werd bij iedere kreun wakker en dat terwijl ik mijn slaap hard nodig had.

In het begin ging het niet zo soepel. Hij wilde absoluut niet in zijn eigen bedje slapen en wat doe je dan? Je ziet dat hij helemaal kapot is en als je hem optilt slaapt hij binnen een minuut. Je wil niet dat je kind oververmoeid raakt maar je wil hem wel ‘leren’ dat zijn bedje een fijne vertrouwde plek is waar hij lekker kan slapen.

Op internet lees je twee ‘kampen’. Het ene kamp vindt dat je baby nog veel te jong is om in zijn eigen kamertje te liggen i.v.m de hechting en het andere kamp vindt dat een baby best even mag huilen en je dus gewoon door moet zetten.

Ik zat daar eigenlijk een beetje tussen in. James was pas een maand op de wereld, hij begreep nog helemaal niks van het leven en was gewend om lekker warm in mijn buik te zitten. Aan de andere kant ben ik ook wel zo realistisch dat baby’s nou eenmaal af en toe (of vaak) huilen omdat ze niks anders kunnen dan dat.

Ik heb uiteindelijk die twee kampen gemengd en zo begon ik om James ’s middags in zijn eigen bedje te laten wennen. Uren lang heb ik aan zijn bedje gezeten om hem maar in slaap te laten vallen. Ik bleef er dus wél bij zitten! Vooral in het begin zat ik soms weleens van voeding tot voeding naast zijn bed..

Uiteindelijk ondervonden wij dat hij ’s avonds het beste en het vaste sliep. Om die reden ben ik hem dus ’s avonds in zijn eigen bedje gaan leggen en dat ging prima. Tot dat die plots zo vast sliep ik het zielig vond om hem eruit te halen en in de wieg naast ons bed te leggen. Ik was veel te blij dat hij het eindelijk zo goed deed in zijn bedje maar wat heb ik gehuild. Ik voelde me echt een slechte moeder omdat ik mijn kind van 1,5 maand oud in zijn eigen bedje liet slapen i.p.v in de wieg naast mama.

Gelukkig hebben we een babyfoon met camera waardoor ik mezelf kon troosten door naar zijn mooie lieve koppie te kijken.

Conclusie baby laten huilen of niet? Ik vind persoonlijk dat een baby écht wel even mag huilen. Vaak hoor je als moeder zijnde ook wel aan zijn/haar huiltje wat er aan de hand is. Heeft hij pijn? Zit er een boertje dwars of is er eigenlijk niet veel aan de hand.

Soms gaat James direct slapen en soms ‘wil/moet’ hij nog even een paar minuten huilen om zijn slaap te kunnen pakken. Dat kan best, vind ik!

Wat vind jij ervan? Baby wel of niet laten huilen?

(Visited 309 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

4 Reacties

 • Reageer Monique 29 december 2015 om 06:34

  Jullie hebben vroeger ook best gehuild en het is allemaal goed gekomen! Toen waren er geen baby phone en luisterde we onder aan de trap.

 • Reageer Dennis 29 december 2015 om 12:19

  Huilen moet kunnen. Ik zou me juist zorgen maken als een baby niet huilt. Het is toch hun manier van communiceren voor bepaalde tijd.

 • Reageer Leo Valk 29 december 2015 om 16:16

  We hebben wel eens een poging gedaan om de kinderen te laten huilen maar dat was een grote mislukking en we zaten samen op de trap er zielig bij. Daarna hebben we de kinderen altijd in slaap laten vallen bij ons of in de wieg naast ons, en ze zijn ook op gegroeid zonder veel problemen.

 • Reageer Lies 2 januari 2016 om 15:52

  Ik heb mijn dochter ook gewoon even laten huilen, en dat zal ik met deze baby ook gaan doen. Babys weten namelijk heel goed dat als zij huilen en jij meteen komt, en dat zullen ze gebruiken ook haha.

 • Schrijf een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.