Activiteiten met je peuter
Mama &zo

Activiteiten met je peuter! Hoe doen wij dat?

De ochtend staat in het teken om het huis ‘dag’ klaar te maken.

Ik vind het belangrijk om met James samen te spelen en dat merken ze bij de peuterspeelzaal. Hij vindt het soms moeilijk om zelf iets te verzinnen om mee te spelen en mijn ideeën zijn ook niet eindeloos.

James is een peuter van dik twee jaar oud. Hij kan zich redelijk goed zelfvermaken maar James speelt liever samen met mij, papa of Lisa. Het liefst met alle drie zodat hij lekker kan dollen maar dat is niet altijd mogelijk. Een huis met drie volwassenen en een kind vergt nogal wat tijd wat we in het huishouden moeten steken.

In het begin moest ik hier mijn weg in vinden en dan praat ik over 1,5 jaar geleden maar inmiddels gaat dit prima. James heeft wat dat betreft een makkelijke leeftijd. Je bent niet meer de hele dag bezig met flesjes en voedingen. We kunnen hem nu het een en ander uitleggen en hem hierbij betrekken.

De ochtend staat meestal in het teken van de dag opstarten en het huis ‘dag’ klaarmaken. De ramen worden open gezet, de bedden laan we open, de vaatwasser wordt leeggeruimd en de eerste was wordt gedraaid. Als ik benenden bezig ben, speelt James zelf met zijn speelgoed.

Wij betrekken James bij het huishouden.

Als ik naar boven ga, neem ik hem gezellig mee en doen we samen de was. James gaat de ene keer spelen met het speelgoed wat op zolder staat en de andere keer helpt hij mij om de kleding in de wasmachine te stoppen. Super leuk. Wel etxtra opletten geblazen want het kan zomaar zijn dat er ineens een auto in de droger ligt.

Je kind spelenderwijs betrekken bij het huishouden gaat prima en op deze manier heb je een opgeruimd / schoon huis voor zover dat dit kan met een peuter én ze leren er een hoop van. James vindt het bijvoorbeeld hartstikke leuk als ik hem laat afwassen. Ik zet een bak met een laagje water op zijn speeltafel met wat bordjes en pannetjes uit zijn keuken, sopje erbij én afwassen maar!

Het is even iets anders dan al zijn politiewagens, brandweerauto’s en zijn ambulance waarvan het geluid het liefst de hele dag aan staat. Lucky me! James trapt er nu nog af en toe in als wij zeggen dat de auto’s even slapen, dat ze moe zijn van de stukken rijden maar binnenkort vindt hij zelf het aan en uit knopje! 😉

Modder maken en een wandeling in het bos is favoriet.

James helpt ook altijd met het avondeten voorbereiden. Hij vindt het leuk om de aardappelen aan te geven, de groente te wassen onder de kraan en de borden klaar te zetten op tafel. Als het even kan ga ik samen met hem naar buiten, pak in een grote pan of bak waar ik water bij doe, hier doe ik wat zand bij en roeren maar!

Hij vindt het geweldig want het is na zijn idee eten wat hij aan het maken is, net zoals mama, ehm Lisa altijd doet. Je bent zeker weer een half uur verder en James vindt het fantastisch om, letterlijk, wat aan te ‘modderen’.

Goed, het feit dat de herfst is aangebroken en de winter voor de deur staat wil nog niet zeggen dat we niet meer naar buiten kunnen. Weliswaar met een jas aan maar dit houdt ons niet tegen om even een frisse neus te halen buiten. Een wandeling in het bos is momenteel favoriet. James geniet van de gekleurde bladeren aan de boom en de paddestoelen in het bos.

Activiteiten met je peuter, hoe doen jullie het?

De normale activiteiten wat je met je peuter kunt doen zoals verven, tekenen, knutselen, zingen of dansen kun je natuurlijk ook wat aanpassen. We hebben laatst een grote denneappel uit het bos gehaald om die vervolgens samen te verven. Het wordt dan een heel proces en een leuke activiteit!

James leert op de peuterspeelzaal stapje voor stapje om zichzelf te vermaken. Hierin hebben wij natuurlijk ook een aandeel maar dat valt niet mee. Als hij even zelf speelt komt hij naar ons toegelopen en neemt hij ons aan de hand mee. Het ziek zijn heeft hierin ook een groot aandeel. Hij was toen gewend om extra veel te knuffelen en aandacht te krijgen waardoor het nu lastiger wordt om dat af te bouwen.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en activiteiten met je peuter! Laat het weten in de comments. Zo kunnen we ervaringen uitdelen.

(Visited 178 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

  • Reageer MamaMinke 20 oktober 2017 om 07:05

    Ik denk dat het per kind verschillend is. De oudste speelt graag samen terwijl de jongste zich al heel goed zelf kan vermaken. Tekenen en knutselen is niet echt een favoriete bezigheid. Met auto’s race wel. Dan houden we een race wie het snelst is. Of we gaan naar de speeltuin.

  • Reageer Marja 20 oktober 2017 om 09:16

    het is goed en gezellig om met je kind te spelen. Maar af en toe is het gezond als hij zich verveelt. Voor ouders is dat even lastig, maar hij heeft dan de mogelijkheid om zelf op ideeën te komen. Het prikkelt zijn eigen creativiteit.

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.