Tot welke leeftijd traphekjes?
Mama &zo

Tot welke leeftijd is een traphekje nodig?

Je huis babyproof maken.

Iedereen die zwanger is gaat op internet kijken naar verschillende lijstjes. Je hebt lijsten voor de vluchtkoffer, een lijst om de spullen in de babykamer compleet te maken en een lijst waarin staat wat je moet doen om je huis babyproof te maken.

Je kunt dan denken aan de stopcontacten afdekken, gevaarlijke kabels wegwerken, schoonmaakmiddel verplaatsen naar een kastje hoger, deurstoppers en traphekjes plaatsen.

We hebben de stopcontacten afgedekt en op een veilige plek geplaatst toen wij ons huis gingen verbouwen. De kabels liggen voornamelijk onder het laminaat verwerkt en in één hoekje in de huiskamer. Je kunt nou eenmaal niet alles wegwerken en daarom is het belangrijk dat je als ouders blijft opletten.

Deurstoppers hebben wij nooit gehad. We hebben één tussendeur op de begane grond die altijd dicht zit of helemaal open staat. James weet dat hij niet zomaar aan de deur mag komen. Schoonmaakmiddelen liggen weliswaar onder in het kastje maar wel met een slotje erop zodat James hier niet bij kan komen.

Traphekjes plaatsen is belangrijk.

Traphekjes zijn wat mij betreft een van de belangrijkste dingen die je huis babyproof kunnen maken. Je baby die nog lief en schattig op het kleed ligt te rollen kan van het een op het andere moment op de eerste traptrede klimmen. Opletten geblazen dus!

We hebben tot afgelopen maand iedere keer de traphekjes dichtgedaan als we naar boven gingen. James is nu echter kundig genoeg om de trap op de juiste manier op te lopen of af te gaan.

Het komt steeds vaker voor dat James beneden blijft wachten als ik boven iets moet pakken of een was in de wasmachine wil doen. Ik laat dan de deur en de traphekjes open zodat hij altijd naar mij toe kan lopen. Ik ben natuurlijk nooit uren boven, hooguit een minuut of vijf om de was te sorteren en in de machine te stoppen

James blijft dan liever spelen met zijn auto’s in de woonkamer. Als James naar mij toe wil komen dan hoor je hem drie straten verderop vragen waar ik ben en of hij ook naar boven mag. Ik zorg ervoor dat hij niet op zijn sokken loopt zodat hij kan uitglijden maar dat hij zijn schoenen aan heeft of juist op blote voeten loopt.

Tot welke leeftijd is een traphekje nodig?

Als James met mij mee loopt naar boven om de was te gaan doen, doe ik de traphekjes dicht. Terwijl ik de was opruim op de eerste verdieping kan hij hier op een veilige manier spelen zonder van de trap te vallen.

Het advies is om een traphekje te laten hangen totdat je kind vier jaar oud is. Dit is voornamelijk omdat kinderen die ‘s nachts uit hun bed gaan, niet slaapdronken de trap af kunnen wandelen.

Wij laten de traphekjes voorlopig hangen. We zetten ze alleen steeds vaker open zodat James naar ons toe kan lopen wanneer hij dit wil. Als hij ‘s avonds naar bed gaat, doen we standaard alle traphekjes dicht.

James komt niet gemakkelijk uit zijn bed, hij heeft een hoge rand en slaapt nog in een slaapzak maar het is niet onmogelijk om eruit te klimmen. We weten inmiddels hoe creatief en lomp James kan zijn. De traphekjes zitten ‘s avonds op slot!

Heb jij traphekjes, waarom wel en waarom niet? Gooi jij er weleens een was in terwijl je peuter beneden wacht? Of vind je dit onverantwoord? Laat het weten in de comments!

(Visited 2.675 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.