Ik heb vier keer een keizersnee gehad
Persoonlijk

Ik heb vier keer een keizersnee gehad!

Mijn vliezen braken maar de weeën bleven uit.

Ik heb op mijn werk nogal te maken met collega’s die zwanger zijn en dan mijmer ik zo nu en dan terug naar mijn zwangerschappen en bevallingen.

Jos en ik trouwde in 1981 en in het jaar 1983 kwam onze eerste zoon, Sjef ter wereld. Het begon doordat mijn vliezen braken. De weeën bleven echter uit. Een hele nacht wachten maar er kwamen geen weeën. Ik moest naar het ziekenhuis om het te laten opwekken. Het duurde immers te lang!

De hele dag heb ik weeën gehad in het ziekenhuis maar er kwam nauwelijks of geen ontsluiting. In de avond werd er besloten om een keizersnee uit te voeren. Dit was onder algehele narcose. Ik zag Sjef drie keer toen ik wakker werd maar wat was ik blij dat alles achter de rug was.

De tweede keizersnee onder algehele narcose.

Ik moest een week in het ziekenhuis bleven. Dat vond ik super moeilijk. Ik had in die tijd enorm veel last van heimwee. Als mijn moeder langskwam vroeg ik aan haar of ze aan de zuster wilde vragen of ik naar huis mocht. Ik bleef wachten in mijn ziekenhuis bed maar mijn moeder kwam niet terug met een antwoord. Ze was naar huis gegaan omdat ze wist dat ik toch niet naar huis mocht gaan en ze vond dit erg vervelend voor mij.

De bevalling van mijn tweede zoon Bram, begon ook met het breken van mijn vliezen en ook bij deze bevalling bleven de weeën uit. We gingen direct naar het ziekenhuis. Ik mocht wachten op de weeën maar als het te lang zou duren moest het opnieuw een keizersnee worden dus wij besloten om het dan maar meteen te doen.

Ik wilde zo snel mogelijk mijn kindje vasthouden. Ze stonden er versteld van dat ik mijn sierraden en nagellak al ging afdoen. Dit wist ik natuurlijk nog van de eerste keer dat ik een keizersnee kreeg. Dit keer was de keizersnee wederom onder algehele narcose want van een plaatselijke verdoving was op dat moment nog geen sprake. Of ja, misschien wel maar in mijn geval kreeg ik beide keren een spoedkeizersnede.

Ik heb onze keizersnee kunnen laten filmen!

Bij onze derde zoon Pim, had ik moeite met het feit dat ik mijn kind niet bewust geboren zag worden. Ik besprak deze struggle met mijn gynaecoloog en hij vond het handig om de keizersnee deze keer te plannen. Ik kon dan een plaatselijke verdoving krijgen doormiddel van een ruggenprik waardoor ik alles zag gebeuren.

Dit was voor mij spannend maar een geweldige ervaring. Ik kreeg hem direct in mijn armen en kon meteen genieten van dat moment. Jos en de andere twee broers mochten al meteen komen kijken. Een bijzonder moment.

Ik was al eerder toe aan een vierde kind maar Jos dacht dat ik het liefst een meisje zou willen. Hij was bang dat ik teleurgesteld zou zijn als het opnieuw een jongen bleek te zijn. We besloten een tijd te wachten en maar liefst acht jaar verder begon het opnieuw te kriebelen. Negen jaar na Sjef, kwam onze enige dochter Lonneke.

Een vriend van ons werkte in het ziekenhuis en die heeft de keizersnee helemaal gefilmd zodat de kinderen, als ze dit zouden willen, ooit de bevalling kunnen zien. Lonneke wilde dit als enige graag bekijken. Het is niet niks om je moeder te zien liggen terwijl er zeven lagen diep in buik werd gesneden. Alsnog is het mooi om te hebben natuurlijk!

Ik besef dat mijn taak om kinderen te krijgen al een lange tijd geleden is gestopt. Het is op dit moment een fantastische ervaring om mee te mogen maken dat je eigen kinderen, kinderen krijgen. Wij genieten met volle teugen van onze lieve kleinkinderen.

Dit artikel is geschreven door mijn moeder, Monique. 

(Visited 477 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.