Vandaag weer een recept van Jet! Een heerlijke en goedgevulde salade. Zoals ik al eerder vertelde vind ik het met warm weer het fijnst om salades te eten. Daarnaast merk ik dat mijn darmen dit ook het fijnst vinden! 😉 Hoe zit dat met jullie? Zijn jullie saladefans of juist niet?
Het is wel de kunst om echt een voedzame salade neer te zetten. Er kan zoveel meer in dan je van tevoren denkt en zeker als je een goedgevulde groentela hebt, kun je eindeloos variëren. Geef je salade wat kleur met de groente die je hebt of voeg wat fruit toe.
Restjes zijn een hele goede basis, denk aan rijst, quinoa, aardappels en pasta of kook dit van te voren. Mocht je nou erg gehecht zijn aan je stukje vlees, kun je dit natuurlijk ook toevoegen aan je salade. Vis, ei of noten zijn ook een goed alternatief.
Een dressing is heel makkelijk zelf te maken, mocht je dit er al door willen. Zelf maak ik vaak een dressing op basis van olijfolie, azijn en honing. Voeg daar wat knoflook, zout en peper aan toe en de dressing is gemaakt. Verse kruiden kun je gebruiken om wat smaak toe te voegen aan de salade.
Oke, terug naar de Salade Nicoise met verse tonijn!
Benodigdheden voor de vinaigrette (4 personen)
– 6 el olijfolie
– 2 el azijn
– 1 tl mosterd
– 1 teentje knoflook, gesnipperd
– 4 anjovisfilets uit blik, fijngesneden
– zout en zwarte peper
Benodigdheden voor de salade (4 personen)
– 100 g gekookte sperziebonen (8 minuten en afgespoeld onder koud water)
– 2 avocado’s
– 1/2 komkommer, geschild en in blokjes gesneden.
– 4 rijpe tomaten, ontveld, zonder pitjes en in kleine stukjes gesneden.
– 1 el kappertjes
– 1 handje zwarte olijven, zonder pit en gehalveerd
– 4 hardgekookte eieren
– 2 plakken verse tonijn
– 1 handje verse peterselie en/of basilicum
– zwarte peper
Extra:
– pan
– koekenpan of grillpan
Bereidingswijze vinaigrette.
Maak een flinke hoeveelheid vinaigrette van olijfolie, azijn en mosterd. Meng de knoflook en de ansjovis en voeg wat zout en peper toe.
Bereidingswijze salade.
- Leg de gekookte sperziebonen bij de vinaigrette, schep ze er weer uit en leg ze enigszins uitgelekt op een grote schaal.
- Doe hetzelfde met de avocado, blokjes komkommer en met de tomaten.
- Pak de kappertjes en de olijven erbij en hussel deze in de schaal voorzichtig door elkaar.
- Pel de gekookte eieren, halveer ze en verdeel ze over de salade.
- Bak de tonijn kort aan beide kanten in een grote, gloeiende koekenpan of grillpan.
- Zorg dat de tonijn rauw blijft van binnen maar wel goed warm.
- Snijd de tonijn in dikke plakken en verdeel ze over de salade.
- Maak het recept af met peterselie, basilicum, de zwarte peper.
Wat vonden jullie van deze heerlijke lade Nicoise met verse tonijn? Smakelijk!
Volgende week staat er een zoetrecept op de planning, nieuwsgierig?! Wil je het vorige recept lezen? klik dan hier.
Dit is geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding. Geïnspireerd door Jet van Nieuwkerk.
Geen reacties