Mama &zo

Een overbezorgde moeder of juist niet?

Ik heb mezelf ‘ingelezen’ over het moederschap.

Je hebt meerdere ‘soorten’ moeders, de een is overbezorgd en de andere juist totaal niet. Misschien moet die nonchalante moeder een beetje meer bezorgd zijn en andersom! Onder welke ‘soort’ moeder val jij? en wat ben ik eigenlijk voor moeder?

In mijn zwangerschap begon ik met actief lezen van verschillende blogs over de opvoeding van kinderen, het ritme van een kind en nog veel meer. Zo las ik ook vervelende verhalen, eigenlijk had ik deze beter niet kunnen lezen toen ik zwanger was. Ik las bijvoorbeeld dat een kind gestikt was in een stukje appel. Sinds dien gehandicapt door het leven ging.. dat zet je wel aan het denken.

Bezorgd over James

Toen ik die afschuwelijke rugweeën aan het wegsuffen was en ze mijn vliezen gingen doorprikken, kwamen ze erachter dat James in het vruchtwater had gepoept. Nu komt dat tegenwoordig vaker voor maar fijn vond ik het niet.

Hij moest er in mijn ogen geen minuut langer in zitten en er zo snel mogelijk uit maar het ziekenhuis maakte geen haast. Een aantal uren later werd hij eindelijk bevrijdt doormiddel van een keizersnee maar was nog super misselijk door het vruchtwater wat hij had ingeslikt. Naast het feit dat ik het vreselijk vond om te zien dat James zo misselijk was, was ik ook best bezorgd. Het was ons eerste kindje en ik wist totaal niet wat me te wachten stond. Dit hield ook nog wel een tijdje aan maar gelukkig kon de verpleging mij geruststellen.

Eenmaal thuis werd ik eigenlijk wat meer ontspannen. lekker in onze eigen omgeving, in zijn mooie nieuwe kamertje en James deed het verder prima. Ik was geen moeder die ieder kwartier bij hem ging kijken of hij nog wel ademde. Maaaaaar, ik had wel een babyfoon met camera op geluid 6 staan, misschien scheelt dat? Is wel een beetje cheaten, denk ik! 😉

Je raakt eraan gewend als je een boefje hebt!

Toen het moment was aangebroken dat James zijn melkflessen langzaam mocht vervangen door vastvoedsel wilde ik het zo fijn mogelijk maken zodat het incident van die appel zo klein mogelijk zou zijn bij ons. Onzin natuurlijk want dat kind was al veel ouder en dat kan eigenlijk altijd gebeuren.. Ik was niet bezorgd en deed gewoon wat goed voelde.

Inmiddels heb ik al regelmatig een hartverzakking gekregen door James zijn fratsen. Ik heb echt een klimdreumes, hij wil overal in en op klimmen en dat gaat heel vaak goed maar soms ook fout en dan is het krijsen geblazen! Allebei hoor, James krijst omdat hij pijn heeft en ik sta met tranen in mijn ogen omdat hij pijn heeft, moederliefde zullen we het maar noemen!

Het baby/dreumesleven is vallen en opstaan, letterlijk. Als een kind nog niet kan lopen zal het ook nog niet gebeuren. Dit gaat in kleine stapjes totdat het kind voelt dat het wel lukt. Het leven is vallen & opstaan en als je maar blijft opstaan is er weinig aan te hand. Ik ga dus ook niet als een lakei naast hem staan als hij aan het spelen is. Ik ben wel alert en vaak zit ik ook met dichtgeknepen billen te kijken wat James nu weer aan het doen is, maar ik laat hem zelf ‘aanklooien’.

Ik denk dat ik onder de catorgorie ‘nonchalante moeder’ valt.

Sommige valpartijen waren niet gebeurd als ik naast hem stond maar ik wil dat James vertrouwd op zichzelf  en niet afschrikt van mijn gevoelens. Tot op zekere hoogte hoor. Als hij van de glijbaan buiten in de tuin af wil dan sta ik er uiteraard langs of achter!

Ik kan denk ik wel stellen dat ik onder de soort ‘nonchalante moeder’ val. Als hij niet wil eten, eet hij niet, als hij koorts heeft ga ik niet direct naar de dokter, als hij wil kimmen mag hij klimmen en ga zo maar door.

De momenten waarop ik bezorgd ben is als ik zelf niet bij James ben. Als mijn moeder of Merijn moet oppassen dan wil ik wel regelmatig een update hoe het met hem gaat. Ik schrijf dan nog nadrukkelijk dat ze hem goed moeten insmeren met zonnebrand en dat hij om bepaalde tijden echt naar bed moet. Dit weten zij natuurlijk allang maar dit moet ik voor mijn gevoel nog altijd nog even vertellen.

Onder welke ‘soort’ moeder val jij? Ben jij overbezorgd of juist (te) nonchalant?

(Visited 301 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.