De peuter pubertijd
Mama &zo

Mijn peuter valt ineens moeilijk in slaap, peuterpubertijd?

James ging naar een osteopaat om beter te kunnen slapen.

James is inmiddels alweer een peuter van twee jaar oud. Hij gaat nu ontzettend snel met zijn ontwikkeling. Iedere dag leert hij talloze woordjes bij en kan er sinds kort ook halve zinnen van maken. Super leuk want nu wordt ons mannetje ineens heel snel groot.

Het slaapritueel was nooit een probleem geweest. Hoewel wij wel ooit naar een osteopaat zijn geweest om te vragen of hij ons kon helpen. Er was een tijd dat James ineens niet meer soepel ging slapen. Dit probleem hield zolang aan dat het voor ons allemaal uitputtend was en het de sfeer bepaalde. De osteopaat heeft dit uiteindelijk verholpen en daar zijn wij hem nog altijd enorm dankbaar voor. Ik schreef hier al eerder een artikel over, deze kun je hier nogmaals bekijken.

James liep al los met 8,5 maand. Dat is natuurlijk vreselijk vroeg. Het was een grappig gezicht want het was gewoon een wandelende baby. Dit was niet altijd handig en vooral niet voor hemzelf. Hij wilde hierdoor niet meer in de buggy omdat hij alleen maar wilde lopen om alles te ontdekken.

De box hadden wij op dat moment al weggehaald. Dit was niet de meest slimme zet aldus de osteopaat. James moest leren om het speelgoed eerst goed te onderzoeken en dan pas door te gaan naar een altijd speeltje. De box stond binnen no- time weer terug in onze huiskamer maar James was diep ongelukkig als hij hierin moest. Logisch, hij was al weken weg en nu moest hij ineens weer af en toe ‘gevangen’ zijn.

Onze peuter is vaak overprikkelt omdat hij geen rust neemt.

James is altijd een kind geweest die heel druk is met alles om zich heen. Hij wil alles ontdekken en het liefst de hele dag spelen. Hij kent hierin zelf zijn grenzen niet en speelt net zolang dat hij helemaal overprikkelt raakt. Dit is nu, twee jaar later, nog steeds het geval. James heeft geen rust om even op de bank te zitten, met mama de knuffelen of een tekening te maken. Hij rent het liefst de hele dag door achter de hond en zijn auto’s aan.

Wij moeten James op bepaalde momenten in de dag verplichten om zijn rust te nemen. Hij hoeft niet te slapen maar een aflevering van Nijntje op de bank kijken, rustig een tekening maken in zijn stoel of samen een boekje lezen is soms echt een ‘must’. James zijn ontwikkeling gaat nu ineens heel snel waardoor hij alles veel beter ‘binnen’ krijgt en hij in zijn peuterhoofd gaat nadenken over wat hij allemaal heeft gedaan die dag.

Dit merken wij nu hij weer gaat fratsen als hij naar bed moet. Wij hebben sinds het prille begin al hetzelfde ritueel wat altijd zijn vruchten heeft afgeworpen. Maar nu valt onze peuter ineens moeilijk in slaap. Hij is weer even overprikkelt van de dag, dat merk ik als hij veel heeft gezien of gespeeld op die dag, dat hij die avond dan ook moeilijker gaat slapen.

Mijn peuter valt ineens moeilijk in slaap, peuter pubertijd?

De peuterpubertijd speelt natuurlijk ook een grote rol. Hij gooit zijn fiep op de grond als wij hem in bed leggen, zijn knuffels vliegen minimaal 2x per avond door zijn kamer en hij verzint vaak smoesjes zoals ‘mama auw teen’. Hij doet er in ieder geval alles aan om niet te hoeve slapen. James zoekt zijn grenzen maar ook zeker die van ons op!

Ik ben in de eerste avonden waarin hij dat gedrag vertoont altijd heel voorzichtig. James heeft al eens eerder oorontsteking gehad zonder dat hij daar duidelijke klachten bij liet zien. Ik heb natuurlijk zelf zijn oortjes nagekeken en gevoelt of dit pijn doet maar ik kreeg geen duidelijke reactie. Ik vind het ook niet prettig als iemand in mijn oor aan het wroeten is dus dat sloot niks uit.

In de eerste avonden heb ik hem na een half uur huilen uit bed gehaald omdat ik wilde kijken wat er aan de hand was. Foutje bedankt, want nu denkt hij, als ik een half- uurtje huil dan word ik vanzelf weer naar beneden getild om te spelen. Het kostte ons vier dagen van een uur (ieder kwartier getroost) huilen, drama, knuffels uit bed gooien, fiepjes die door zijn kamer vlogen om hem weer zelf in slaap te laten vallen.

Gelukkig ging het gisteren goed. Ik ben benieuwd hoe het vanavond gaat! Op de dagen dat James heel veel heeft gedaan valt hij moeilijker in slaap omdat hij overprikkelt is maar de peuterpubertijd speelt ook zeker een rol.

Herkennen jullie dit probleem? Hoe gaan jullie hiermee om?

(Visited 209 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

1 reactie

  • Reageer Maud - Maudgeniet.nl 23 augustus 2017 om 07:40

    Fenne is net 2 en toen haar zusje zes weken geleden werd geboren deed zij precies hetzelfde. ‘s Avonds om half 11 sliep ze vaak nog niet.. Nu hebben we haar middagslaapje verplaatst naar de ochtend en gaat ze om 19.15 uur weer braaf slapen!

  • Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.