Kabeljauw uit de oven!
Een paar keer per week eten wij vis, het is lekker & gezond! Ik had kabeljauw gekocht en eerlijk gezegd geen inspiratie om een leuk recept te bedenken met de kabeljauw. Lang leven het internet! Zo kwam ik dit recept van Jamie Oliver tegen.
Je kent het wel: Je hebt genoeg in huis maar geen zin om een ‘standaard’ maaltijd te bereiden. Het mooie van internet is dat je een paar ingrediënten kunt invoeren en je krijgt er gelijk een recept uit gerold. zo kun je met simpele etenswaren een hele lekkere maaltijd op tafel zetten!
Een keer per week vis eten is een advies wat je vast al eens vaker hebt gehoord van bijvoorbeeld het voedingscentrum. Vis is goed voor je gezondheid, de vetzuren (omega 3) zijn goed voor hart en bloedvaten.
Kabeljauw is een magere vissoort, deze bevat in mindere mate vetzuren dan bijvoorbeeld zalm of makreel. De laatste twee behoren tot de vette vis. Naast vitaminen (A, B2, B12 en D) bevat kabeljauw ook eiwitten en de mineralen fosfor, magnesium, ijzer, kalium, calcium en natrium. Je kunt de kabeljauw op verschillende manieren bereiden: Koken, bakken, grillen, stomen of uit de over.
Zelf eet ik een paar keer per week vis en de rest van de dagen vlees of vegetarisch. Ik vind het prettig om af te wisselen en een goede balans te houden tussen vlees en vis. Daarnaast vind ik het prettig om vis te eten, omdat dit over het algemeen wat beter te verteren is dan bijvoorbeeld vlees, zolang het geen gefrituurde vis is natuurlijk! 😉
Benodigdheden: (2 personen)
– 300 – 400 gram kabeljauw
– 3 tomaten, in stukjes
– 2 teentjes knoflook, geperst
– 1 rode ui, in ringen
– oregano
– zout
– peper
– olijfolie
Extra: Ovenschaal
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
3. Leg de stukken kabeljauw in de ovenschaal en smeer hem in met de geperste knoflook. De stukjes knoflook mogen er ook gewoon boven blijven liggen.
4. Leg de tukjes tomaat en rode ui rondom de stukken kabeljauw en bestrooi het geheel met zout, peper en oregano.
5. Sprenkel wat olijfolie over het geheel.
6. Zet de ovenschaal circa 20 minuten in de oven.
7. Leg een stukje vis op een bord en plaats er wat tomaat, uit en vocht overheen.
Smakelijk!!
Dit is geschreven door Tamar, voedingsdeskundige in opleiding.
Geen reacties