De ziekte van Crohn
De ziekte van crohn &zo

Als darmpatiënt onmogelijk met openbaarvervoer?

Als ik moet, moet ik meteen!

Het is de laatste jaren veel in het nieuws. En dan heb ik het niet over zwarte, witte, groene, gele, rode of regenboogachtige Pieten maar over het feit dat er geen toiletten meer te vinden zijn in de trein. Gelukkig niet in alle treinen maar in de Sprinter zit niet standaard een toilet in.

Als Crohn- patiënt is dat natuurlijk funest. Ik zou het niet riskeren om met de Sprinter te gaan en dat betekent dus dat je niet meer met het openbaar vervoer kunt als je een darmprobleem hebt. Ik heb hier gemengde gevoelens over. In de bus zit immers ook geen toilet. Maar er zijn mensen die bewust de bus niet nemen omdat daar geen toilet in zit en nu kunnen ze ook niet meer met de trein?!

Het wordt op deze manier onmogelijk gemaakt voor mensen met een handicap om te reizen en dat zou je kunnen zien als discriminatie!

Als ik een actieve Crohn heb kan ik niet met het openbaar vervoer. Als ik moet, moet ik meteen. Niet alleen mensen met een darm of blaasprobleem voelen zich aangebroken maar er zijn ook genoeg oudere mensen, zwangere vrouwen of kids met een zwakere blaas.

Het is jammer dat de toiletten uit de trein zijn gehaald om bezuinigen overwegingen en omdat ze anders meer zitplaatsen in de treinen kunnen bouwen. Ze zijn hierin even vergeten dat de trein toegankelijk moet zijn voor alle reizigers.

Als darmpatiënt onmogelijk met openbaarvervoer?

Gelukkig zijn er genoeg belangenorganisaties in protest en wel met succes! Ze gaan de toiletten weer inbouwen. Helaas moeten we daar nog een flink aantal jaren op wachten en dat zorgt ervoor dat vele mensen een langere periode geen gebruik kan maken van de treinen.

Ik heb sowieso een hekel aan het openbaarvervoer. Ik vind het vreselijk dat iedereen als een mierenhoop de trein of bus inrent en loopt te wringen. Want Oh wee als je een tijdje moet staan. Dat kan natuurlijk ècht niet!

Het is ook irritant als mensen aan je vragen of je niet eens op kunt staan voor een oudere dame of heer. Iedereen gaat er vanuit dat je jong en gezond bent. De Buschauffeur idemdito hoor!

Deze dingen weerhouden mij ervan om met het openbaarvervoer te reizen. Hebben jullie hier last van? Wat vinden jullie van dit trein- toilet- probleem?

(Visited 405 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.