De ziekte van Crohn
De ziekte van crohn &zo

Wat betekent de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is van mond tot kont.

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Het wordt ook wel ‘Inflammatory bowel disease (IBD)’ genoemd. Ik vind de ziekte van Crohn net wat prettiger in de mond liggen dus hierover schrijf ik in dit artikel.

Bij de meeste patiënten die de ziekte van Crohn zit er een ontsteking in de dunne, dikke of endeldarm. Helaas kan de ziekte van Crohn op andere plaatsen zitten en daarom spreken ze ook weleens ontstekingen van ‘mond tot kont’. In het gehele spijsverteringskanaal kan dus Crohn ontstaan.

Hoe ontstaat de ziekte van Crohn?

Lees jij dit terwijl je net de diagnose hebt gekregen en wil jij meer informatie? Dit kan. Er zijn namelijk in Nederland ruim 80.000 mensen met een chronische darmontsteking. Jong of oud, ze zijn er allemaal, helaas. De ziekte van Crohn kan op iedere leeftijd ontstaan maar gelukkig komt het zelden voor bij kinderen onder de 5 jaar.

Maar waarom heb je eigenlijk de ziekte van Crohn? Die vraag kun je vergelijken met waarom banen krom zijn. Het is nog niet helemaal bekend. We kunnen het wel raden, als banen recht zouden zijn dan zouden ze niet in hun schil passen. Oké, genoeg over bananen maar net zoals die bananen zijn ze druk bezig om te onderzoeken hoe de ziekte van Crohn ontstaat.

Het heeft elk geval te maken met het afweersysteem. Deze is duidelijk in de war als je de ziekte van Crohn hebt want deze valt het eigen lichaam aan. Over de erfelijkheid zijn de meningen nogal verschillend maar toevallig is mijn broer ook bekend met de ziekte van Crohn, toeval? Ik laat het over aan de onderzoekers.

Je hebt de ziekte van Crohn, en nu? Behandelen!

Behandelen. Het is voor alsnog nog niet te genezen maar in de meeste gevallen redelijk tot goed te behandelen. De behandeling zorgt er niet voor dat oorzaak geheel wordt weggenomen maar wel om het kwaliteit van leven te verbeteren en complicaties en eventuele darmoperaties te voorkomen.

In sommige gevallen kan het zijn dat de medicijnen niet meer voldoende helpen en is er alsnog een operatie nodig. In mijn geval is dit (nog) niet aan de orde en is het zaak om ervoor te zorgen dat de opvlammingen wegblijven en dat de bijwerkingen van de medicijnen zoveel mogelijk worden onderdrukt.

Er zijn inmiddels enorm veel medicijnen die voor jou kunnen helpen. Je hebt verschillende tabletten, capsules of zakjes met kleine korreltjes maar je hebt ook zetpillen, klysma’s, injecties of infusen die de ziekte van Crohn onder controle kunnen houden.

De ziekte van Crohn en psychische gevolgen.

Het is natuurlijk niet niks als bij jou de ziekte van Crohn is gediagnostiseerd. Wellicht ben je toevallig al bekend met enige horrorverhalen of je weet er juist helemaal niks vanaf. Dat is eng. Het heeft vooral te maken met ontlasting en praten over je dikke of juist dunne poep is niet voor iedereen even makkelijk.

In mijn volgend artikel ga ik meer in op de ziekte van Crohn en psychische gevolgen. Heb jij de ziekte van Crohn en heb je vragen? Laat vooral een reactie achter zodat we elkaar kunnen helpen en steunen. Let wel, ik ben geen arts. Ik ben slechts een patiënt die over mijn eigen ervaringen en belevenissen schrijft.

Wat betekent de ziekte van Crohn voor jou? Laat het weten in de reacties dan kunnen we elkaar helpen en steunen.

 

 

(Visited 32 times, 1 visits today)

Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.