Met IBD op vakantie, waar moet je op letten?
De ziekte van crohn &zo

Op vakantie met IBD, waar móet je opletten?

Een autovakantie is wat dat betreft ideaal.

Ja hey, het is nèt herfst en ik heb het al over de zomervakantie. Niet persé want je kunt natuurlijk ook nog een mooie vakantie tegemoet gaan in de herfstvakantie of in de decembermaand. Toen ik net mijn diagnose kreeg vond ik het moeilijk om mezelf over te geven aan vakanties. Ik was en ben nog steeds bang om in het buitenland in het ziekenhuis terecht te komen waar je de taal niet goed kunt spreken en ze niet met één klik je medisch dossier kunnen bekijken.

Een tijd ontspannen is ook noodzakelijk, misschien wel juist als IBD- er dus ik besloot mijn ziek- zijn even de kop in te drukken en alsnog een vakantie te boeken. Wij zouden naar Spanje vertrekken. Ik vond het spannend. Het eten is een dingetje waar ik iedere vakantie opnieuw tegenop zit. De voordelen met een autovakantie zijn wat dat betreft ideaal. Je kunt een hele hoop Nederlandse producten meenemen zodat je zeker weet dat je in ieder geval iets eet waar je goed op kunt functioneren.

Ren naar je apotheek om een medisch paspoort te halen.

Je boekt een vakantie en dan? Als IBD-er ren je naar de apotheek om een medisch paspoort te halen. Dit is geheel gratis. Meneer de apotheker maakt een speciaal boekje voor jou waar al je medicijnen in staan. Als je toch bij de apotheek bent kun je net zo goed je herhaal recepten meenemen om je medicijnen te laten bijvullen zodat je op vakantie niet misgrijpt.

Ik vraag meestal een extra doosje Prednison. Is er nood aan de man? Dan heb ik in ieder geval een goede ontstekingsremmer bij de hand die, afhankelijk van de dosis, er meestal wel voor kan zorgen dat de pijn draagbaar wordt. De medicijnen neem ik altijd mee in mijn handbagage. Het gebeurd mij iets te vaak dat er koffers zoek raken en daar sta je dan als IBD-er zonder medicijnen in het mooie desbetreffende land. Je kunt net zo goed weer omdraaien want wij als IBD-ers kunnen niet zonder medicijnen. In je handbagage dus!

Gekoelde medicijnen meenemen in het vliegtuig? kan gewoon!

In mijn voorgaande vakantie was het noodzakelijk dat mijn medicijnen koud bewaard werden. Dit was nogal een gedoe maar uiteindelijk is het gelukt. Als je met een redelijke vliegtuigmaatschappij werkt kunnen ze je hier prima mee helpen. Je moet uiteraard even langs de douane om te kijken of je geen wiet, hash of andere wapens in je medicijnen hebt gestopt maar als dat niet het geval is, leggen zij het in een koeling. Werkt perfect en geen reden om niet te gaan!

Oh ja, en mocht je van de spanning last hebben van je buik is een nieuw setje kleding raadzaam. Ik neem altijd een setje kleding lees: onderbroek en broek mee in mijn handbagage. Je wil niet dat het fout gaat als je op weg bent naar je vakantiebestemming maar als het dan gebeurd, is het zo weer opgelost. Het is mij gelukkig nooit overkomen maar ik ben voorbereid.

Kies nooit voor all inclusief, mits je weet waar je aan toe bent!

Als je eenmaal bent aangekomen op dat heerlijk resort dan is het genieten geblazen. Het is voor een IBD-er aangepast genieten. Mijn ervaring is dat ik iedere vakantie nog steeds veel bezig moet zijn met wat ik beter wel of niet kan eten. Het blijft riskant. Ik heb liever mijn eigen Hollandse producten waarvan ik dat mijn buik daar blij van wordt. Het is geen must maar als het even kan zoek in naar een Nederlandse supermarkt in het buitenland.

All inclusief durf ik nooit. Stel nou dat het eten daar absoluut te slecht is voorwoorden. Dan sta je daar met je IBD te huilen op het strand. Je hebt bergen geld uitgegeven aan een prachtige vakantie met alles erop en daaraan maar je kunt niets of nauwelijks lekker en goed eten omdat het in je hotel niet te pruimen blijkt. Lastig, het is vaak aanlokkelijk maar ik heb daarvan geleerd. Voor mij nooit meer een all inclusieve hotel. Daarbij vind ik het veel leuker om iedere avond of gezellig te koken in een eigen appartementje of een leuk tentje uit te kiezen aan de boulevard.

Weerhoudt het jouw als IBD-er om op vakantie te gaan? Mij niet! Als je goede voorbereiden treft dan komt het meestal wel goed. Vergeet niet te genieten, je darmen worden daar ontzettend blij van, trust me!

(Visited 371 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

Geen reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.