houten speelgoed
Mama &zo

Houten speelgoed of plastic speelgoed?

Plastic speelgoed omruilen voor houten speelgoed?

Ik moet zeggen dat ik hier nooit bewust mee bezig ben geweest. Toen ik zwanger was van James kocht ik vooral dingen wat mij leuk leek. Je ziet in de standaard speelgoedzaken veel meer plastic speelgoed en dus was de keuze snel gemaakt.

Dit is inmiddels veranderd. Ik ben namelijk al mijn plastic speelgoed aan het omruilen voor houten speelgoed. Het duurzamer. James speelt nu nog met het houten hobbelpaard waar wij vroeger als kinderen ook mee speelde, het is beter voor het milieu en het er heel gezellig uit ziet in de woonkamer. Maar de belangrijkste reden is dat houten speelgoed stimulerend werkt voor kinderen.

James hoeft met het meeste plastic speelgoed maar op een knopje te drukken en alles gaat automatisch. Er komen allerlei geluiden uit het speelgoed, het rijdt zelf of het praat tegen je. Hierdoor word je als kind belemmert in je spel. James werd gespeelt in plaats van dat hij zelf zijn fantasie moest gebruiken. Dat vond ik jammer!

Hoe vertel je dit tegen je omgeving?

Over het algemeen heeft houten speelgoed geen batterijen voor licht of geluid nodig. James kan zijn spel dus helemaal zelf invullen. Laat hem er maar voor werken om een auto te laten rijden of een toren te bouwen. Hij krijgt later op het kinderdagverblijf en school genoeg de gelegenheid om met allemaal speelgoed te spelen waarbij het geluid uit het speelgoed knalt of electronisch gaat.

Maar ja, hoe maak je aan je omgeving duidelijk dat je liever houten speelgoed wil krijgen voor een verjaardag? Het is in de meeste gevallen een stuk duurder dan plastic speelgoed. En ondanks dat het duurzamer is en er dus veel langer met het speelgoed gespeeld kan worden, zijn er nog genoeg mensen die zich dat niet realiseren en kiezen voor plastic speelgoed.

Ik probeer mensen uit mijn omgeving een beetje te sturen. Als mensen vragen wat James graag zou willen hebben. Geef ik wat goedkopere opties door. Houten speelgoed hoeft namelijk niet altijd duur te zijn! En natuurlijk zijn we nog altijd blij met plastic speelgoed, als er maar niet al te veel geluid uitkomt! 😉

Houten speelgoed of juist van plastic?

Het eerste echte houten speelgoed wat ik voor James kocht is een poppenhuis. Wat? Een poppenhuis voor een jongen? Jep!
Naast het feit dat James zonder problemen met poppen mag spelen, gebruiken wij het meer als een boerderij. Hij vindt het geweldig om zijn dieren in de ‘boerderij’ neer te zetten en brabbelt er hele verhalen bij. Op deze manier kan James zijn eigen spel creëren.

Ik merk dat James bij het zien van een houtenkassa direct op knoppen drukte in afwachting van wat voor geluid eruit zou komen. Hij keek mij aan van: ‘Klopt dit wel, doe ik iets fout of is het kapot?’ Best jammer wat met de plastice kassa van zijn neef kan hij zich prima vermaken.

Merijn en ik speelde vroeger uren met houten speelgoed waarin we ons eigen spel creëerde. Wij werden gestimuleerd om ons eigen spel te creëren en we vinden het belangrijk dat James dit ook gaat leren.

James heeft inmiddels te smaak goed te pakken. Naast de houten kassa en het poppenhuis, is zijn houten fiets en blokken toren ook favoriet. Hij kiest steeds vaker het houten speelgoed uit om zich te vermaken. En het plastic speelgoed? Dat is er ook nog maar beetje bij beetje verplaatst ik dit naar de zolder.

Hoe zit dat bij jullie? Ik ben benieuwd of jullie voorkeur hebben voor houten speelgoed of juist voor plastic speelgoed en waarom? Houten speelgoed heeft trouwens ook nadelen, zo is het poetsen is een stuk lastiger!

(Visited 370 times, 1 visits today)

Vorig artikel Volgend artikel

You Might Also Like

2 Reacties

  • Reageer Lisa 5 maart 2017 om 18:09

    Leuk geschreven en mooi om te zien dat je door de maanden heen anders bent gaan denken over houten speelgoed. Wij bieden alleen maar houten of zachte speelgoed aan en als we op visite gaan bij een vriendinnetje vindt zij het plastic speelgoed weer leuk! het is voor kinderen altijd leuker bij de ander hahaha

  • Reageer Sterre 5 maart 2017 om 20:21

    Wij hebben van alles wat maar het is wel zo dat het tegenwoordig tegen wordt gehouden om zelf te spelen ook door de tv computer en ipads. De kids zijn wat meer verwent!

  • Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.